Mietteitä säännöistä

Mitä olisi elämä ilman sääntöjä?

Luultavasti täyttä sekamelskaa, kun jokainen saisi tehdä mitä haluaa, eikä olisi lakia ja järjestystä.

Osa säännöistä/päähänpinttymistä on kuitenkin turhia.

On olemassa paljon sääntöjä, jotka ovat kuitenkin vain ihmisen rajoitteena, sekä osaltaan estävät vapaata kehitystä ja henkilökohtaista vapautta. Ensimmäisenä tulee mieleen mm. se, että lasta kielletään pitämään lippistä sisällä. Toki se näyttää hassulta ja ollaan totuttu, että sitä ei saa pitää sisällä, mutta mitään normaalia haittaa siitä ei oikeastaan ole. Toisena tulee mieleen kiroilu, joka on joidenkin ihmisten keksimä törkeys. Ensinnäkin jokin sana on kirosana vain sen takia, että joku on keksinyt, että ei ole sopivaa sanoa sitä. Esim. sana ”vittu” kuvaa naisen sukupuolielintä, joka on yksi maailman kauneimmista asioista, mutta silti meidät on manipuloitu/aivopesty lapsesta lähtien karttamaan tuon sanan käyttämistä, mutta silti voimme käyttää virallista termiä, joka on ”vagina”. Ihan samalla tavalla oltaisiin joskus voitu päättää, että sana ”hernekeitto” olisi kirosana ja sitä jokainen aikuinen nyt pänttäisi lastensa päähän, että ”ei saa sanoa, käytä mielummin sanaa papusoppa”. Joku voi nyt tulla sanomaan, että vittu on loukkaava sana, mutta se on loukkaava vain sen takia, että siitä on tehty sellainen ja se mielikuva on syntynyt ajan saatossa…

Jatkan tätä kirjoitusta luultavasti vielä lisää, kunhan saan taas mietteitäni lisää kasaan. Pistäkääpä sillä välillä omia mietteitänne kyseisestä asiasta. Mitkä säännöt ovat hyviä ja mitkä pitäisi poistaa?

Mainokset

6 comments so far

 1. nörääjä on

  juu nuo ei lippistä sisällä päässä yms on kyllä ihan turhia mutta yritäppä selitää sitä noille vanhuksille….

 2. oceansoul on

  Olen samaa mieltä kyllä tuosta kiroilu-jutusta. Vaan minkäs teet. ;/

 3. Haukka on

  Näitä sääntöjähän on vaikka kuinka paljon kun niitä lähtee etsimään. Puemme eri vaatteita tilanteen mukaan vaikka käytännöllisyys kärsisi, emme etuile jonossa vaikka se olisi ehkä itselle edullista, kirjastossa pyritään olemaan hiljaa jne..

  Tälläisiä käyttäytymissääntöjä kutsutaan normeiksi ja niiden rikkomisesta langetetaan sanktioita, esim. ilkeä katse jonossa etuilevalle, hyvin elämässään menestynyttä ihaillaan ja rikollisesti toimineet saavat kovempia rangaistuksia. Yleensä normeja ei kuitenkaan huomaa ennen kuin joku rikkoo niitä.

  Koska ei ole olemassa mitään objektiivista määritelmää oikealle ja väärälle taikka hyvälle ja pahalle (universumi itsessään on neutraali, me itse annamme asioille merkityksiä), nämä normit ovat melko subjektiivisia ja vaihtelevat yksilöiden ja yhteiskuntien välillä melko rajustikin. Siksi kaikki eivät hyväksy kiroilua mutta joidenkin mielestä se on hyväksyttävää.

  Minusta kielenkäytön, vaikka se ei olisikaan kovin kaunista, pitäisi olla vapaata sananvapauden takia siihen pisteeseen asti, että ei mennä henkilökohtaisuuksiin.

  Ylipäätään on melko hyvä sääntö sanoa, että se mikä ei satuta toista/saa toista kokemaan asiaa vääränä millään tavalla, on sallittua. Mutta ongelmana on subjektiivisuus, mistä tiedämme loukkaako käytöksemme muita vaikka itsestä se on hyväksyttävää?

 4. korvapuikko on

  Tässä jutussa on yksi vika. Kun ajattelee tarpeeksi pitkälle hoksaa myös sen että kaikki laitkin on ihmisten päästä keksittyjä vaikka se että toisia ei saa tappaa. Pitäisikö sen kelvata oikeudessa että sanoo että tappamisen kieltäminen on vain keksitty sääntö. Periaatteessa kiroilun voi rinnastaa myös tappamiseen, molemmat ihmisten kieltämiä myös se että tappamista pidetään paljon pahempana kuin kiroilua on myös keksitty sääntö. Se on juuri hauska kuvitella mikä on absoluuttisesti oikein ja mikä on taas absoluuttisesti väärin

 5. Wespa on

  Aivan tuossa pohdinkin lähinnä niitä turhia sääntöjä, toki on olemassa ihan järkeviäkin sääntöjä, mutta kaikki on niin suhteellista.

 6. Eric Von Auffoin on

  Eikös monia käsketä tekemään, juuri niin kuin omasta mielestä on oikein??? Teille jotka tunnistavat nimimerkkini, Hän toimi niin kuin tunsi oikeaksi…
  Tämä esimerkki tuhoaa mielestäni ainakin omatunnon, säälin, kunnioituksen ja muut tunteet muita ihmisiä/eläimiä/olentoja kohtaan.

  Jos me kaikki teemme niin kuin tunnemme olevan oikein, niin olemme kaikki kuolleita…Jos teemme niin kuin tietyt ihmiset määräävät, niin se on diktatuuriaa tai jotakin sellaista…

  Jos menen tarpeeksi pitkälle tätä listaa, niin pääsemme lopputulokseen: Kaikkien on tehtävä kaikkensa elääkseen, vaikka toisen hengen hinnalla jos ei ole muuta mahdollisuutta…Oma elämä on varmistettava ”pahan” päivän varalle…
  Koskaan ei saa säälillä auttaa, vaan säälittävät pitää laittaa baellaksi…


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: